Over Jettie

Over Jettie

Moeder, zus, partner, trainer, collega, werknemer, ondernemer.. vele rollen vervul ik in mijn leven. Maar de belangrijkste is toch wel: kind van mijn ouders. Zonder hen was ik hier niet geweest, had ik dit leven niet gekregen. Van die rol hing alles af. Van mijn ouders heb ik het leven ontvangen. Voor hen waren mijn voorouders die voor hen het leven doorgaven. Dat leven doorgeven in de lijn van moeders en vaders. En nu geef ik het leven door aan onze kinderen. Een schakel in het grote geheel. Van hen kreeg ik niet alleen het leven. Ook de kwaliteiten en talenten van mijn (voor-)ouders vinden hun plek in mij. De eigenwijsheid van mijn moeder en haar vader, de zachtheid van mijn vader en zijn moeder. De zingen van mijn vader en zijn tantes, het handwerken van mijn moeder en oma.
Maar ook de pijn van mijn (voor-)ouders vinden hun plek in mij. Na talloze opstellingen heb ik veel gezien van de pijn van mijn voorouders. Overleden kinderen, moeders en echtgenotes die stierven in het kraambed, dood en daderschap uit de oorlog, al deze stukken draag ik ook mee. Ook zij maken mij tot wie ik ben en hoe ik mijn leven leid.

Mijn fascinatie voor menselijk gedrag is groot, altijd geweest. En naast die fascinatie heb ik geleerd als klein kindje al om uit te reiken naar een ander, om veilig te blijven. Intunen op de ander, door te observeren hoe iemand praat en beweegt. Het uitreiken werd helpen. Ook de talloze opstellingen hebben me geleerd om met zachtheid te kijken naar mijn ouders en hun pijn. Ze hebben me geleerd om te ontvangen wat me is gegeven door hen en niet meer te willen dan zij konden geven.

Ik geloof in de systemische benadering. We zijn allemaal verbonden en één. Van daaruit zijn we verbonden in een systemisch en energetisch veld waarin ik als instrument hiervan werk. Van mezelf weet ik een aantal dingen, maar de ware wijsheid zit in het veld. Daar liggen de antwoorden waar we naar op zoek zijn.