Systemisch werken

We zijn allemaal met elkaar verbonden.

Als mensen, maar ook met de aarde en alles wat daarin en op leeft of heeft geleefd. Een basis concept van het systemisch werken. Het betekent dat er uitwisseling is zonder dat we dit ons bewust zijn. De uitwisseling is het sterkst in verbindingen waar mensen elkaar raken in liefde en verwantschap. Zo draag je de pijn, de liefde en het vuur van je voorouders in jou. Doorgegeven door jouw voormoeders en voorvaders. En jij geeft het door aan jouw kinderen. Omdat we verbonden zijn. Omdat kinderen onvoorwaardelijk van hun ouders houden. Omdat er een diepe liefde en loyaliteit is naar de mensen die er vóór jou waren.
In die verbinding vallen een aantal zaken op: het leven stroomt het makkelijkst daar waar alles en iedereen wordt gezien, ook de pijn en de schaamte. Alles en iedereen hoort erbij en dient gezien te worden.
Daarnaast is het ook belangrijk dat alles en iedereen op zijn eigen (de juiste) plek staat. Een simpel voorbeeld hiervan is dat ouders voor kinderen zorgen en niet andersom. Kinderen die voor ouders moeten zorgen hebben moeite om het leven vrij te ontvangen.
En als laatste is balans in geven en ontvangen erg belangrijk. Relaties waarin het geven en ontvangen zich rijkelijk afwisselt, voelen natuurlijk en goed.

Als het leven en de levenskracht niet vrij kan stromen voelen we ons belemmert.

We voelen ons niet vrij, niet veilig, schuldig, machteloos of buitengesloten. We dragen overtuigingen van altijd je best doen en niet goed genoeg zijn. Over kwetsbaar zijn en je kleiner maken dan je werkelijk bent. Overtuigingen die je niet dienen en niet verder helpen.
Door familieopstellingen maken we inzichtelijk welke dynamieken je draagt. Of ze nou ontstaat zijn bij jou, in jouw leven of aan je doorgegeven zijn door je voorouders.

Door te vertrouwen op de waarneming van jezelf, van het veld en van de ander komt er veel informatie boven over wat er zich in jou afspeelt.

Representanten worden ingezet om zichtbaar te maken wat er bij belangrijke mensen en delen uit jouw veld gevoeld wordt, welke belemmeringen en overtuigingen daar ontstaan zijn. Door dit waarnemen, doorvoelen en zichtbaar maken ontstaat er inzicht, ontlading en ontspanning.
Je kunt je overtuigingen in een ander licht zien en voelen. Dat geeft ruimte en een nieuwe kans om het anders te gaan voelen en doen! Om je leven te leven in het hier-en-nu, in vrijheid en met je blik naar de toekomst gericht.

Meer weten? Neem gerust contact met me op!